Sadhana Forest - The spiritual way
Sadhana Forest är en community som tillhör Auroville (som är en spirituell community baserad på Sri Aurobindo och The Mothers viljor och tankar om ett mera hållbart liv) och startades för 9 år sedan (2003) av Aviram Rozin tillsammans med sin fru och dotter, alla från Israel. Platsen där Sadhana Forest idag ligger på var från början nästan helt öken på grund av att britterna högg ner en massa skog där för många år sedan. I och med det har erosion uppstått så Avirams tanke var att bygga upp en community som var dedikerad till att plantera träd för att återfå vegetationen i området och på så sätt samla upp vatten för att kunna bibehålla växligheten i området. Detta är idag Sadhana Forests främsta syfte, "restoration of water"/"återställande av vatten": Genom återställandet av vatten i området så har de lyckats fått tillbaka växlighet i området, som är på närmare 70 hektar.
En annan grundtanke är att det ska vara en vegan community, alltså inte äta något alls från djurriket. Detta mina vänner, vet jag är något som många argumenterar emot och inte alls förstår sig på. Jag är inte emot veganer eller deras kost, Jag har nog snarare bara ansett det vara svårt att praktisera i vår värld - och bara det säger ju sig själv kanske - att vi borde se över våra matvanor och förändra dem. Sadhana Forest vill att det som de konsumerar ska vara mera fredfullt. Hur går fred ihop med mat? Enligt Jamie, vår guide i Sadhana Forest, är en av huvudanledningarna till att vi hugger ned träd för att göra betesmark til djur eller för att odla mat till djur. 2/3 av det som vi odlar går till föda för djuren, om det istället användes för att utforda människan så skulle det räcka till 10 miljarder människor(!). Det går åt 3kg säd för att få 1kg kött (läs här för mer intressant fakta). Att äta vegankost, och på så sätt ge fler männsikor mat skulle, förhoppningsvis, resultera i food security hos alla de människor som idag har en daglig kamp för tillgång till mat.
Människor rår idag inte om varandra på samma sätt som man brukade göra. Idag handlar allt om konkurrens och enligt Sadhana Forest är till och med demokrati en konkurrens. De vill skapa "a life without competition" och för att skapa det och en mer "caring society" har man inget monetärt system utan en "gift economy" som baseras på tillit och tro i att människor hjälper varandra. Jamie talade om "money as a river" - om den flyter på bra får alla som bor längs med floden dra nytta av den, men om någon börjar bygga dammar för att samla upp vatten, så kommer någon annan att få mindre och så småningom kommer flödet att försvinna och dammen att torka ut. Det går inte att leva helt avskilt från det monetära systemet men genom donationer kan Sadhana Forest klara sig ganska bra i nödsituationer eller vid vissa investeringar. Men de sparar aldrig pengarna. Det finns ett uttryck som säger "for a rainy day", att man sparar till något, eller i fall att, Jamie sa till oss att de i Sadhana Forest anser att "the rainy day is here, the rainy day is no". Det finns inget att spara till för krisen är nu. Det är nu förändring måste ske.
Sadhana Forest har även en Sadhana Forest på Haiti där de hjälper till att återfå vegetationen, sedan jordbävningen 2010 men också för att större delen av all skog där har huggits ner för att människorna sedan ska kunna sälja träden för att få pengar till mat. Ett problem kring "food security".
Ett Sadhana Forest är precis påväg att startas upp i Kenya där man samarbetar med några stammar för att bygga upp vegetationen och återställandet av vatten.
Vi var i Sadhana Forest, som ligger 20 minuter utanför Pondicherry, igår eftermiddag. Vi fick en introduktion om communityn, sedan en rundtur på området, en filmvisning och sedan en rejälv veganmiddag. Communityn i sig är inte så himla stor. De är 30 stycken som bor där permanent och året runt har de en massa volontärer som hjälper till mot boende där.
Det viktigaste att tillägga är att Sadhana Forest är en nästan helt självförsörjande community. Att vara helt självförsörjande är ett av deras mål
"Välkommen hem"

- Visdomsord -




- köket där volontärerna var i full färd med att laga mat till vår middag -

- solenergi var en av källorna till den elektriciteten som de förbrukar-


- Vår gudie Jamie -



- en stor lerpöl. Nu upp till knähöjd men under monsunen är den nästan 2 meter djup -



- Sen gick solen ner. Dags för middag -


- Ja, jag var mätt efteråt! Den bruna "efterrätten" var helt klart godast! Jordnötter, banan, kokosnöt och russin -
Fotograf: Elon* Mattson
Dagens Ord: permaculture (hållbart jordbruk. Take care of the people and take care of the earth. Att odla för att i första hand växa och inte enbart skördas)

-Sen fick vi diska själva med hjälp av aska -

- kompost -

Fotograf: Elon* Mattson
* Elon heter egentligen Elin
Dagens Ord: permaculture (hållbart jordbruk. Take care of the people and take care of the earth. Att odla för att i första hand växa och inte enbart skördas)